De eerste testrit met zelfrijdende auto’s op de openbare weg in Nederland is een feit. Op de A10 werd met auto’s gereden die ontwikkeld zijn door DAVI (Dutch Automated Vehicle Initiatief) in samenwerking met onder andere TNO, TU Delft en de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het project is bedoeld om het automatisch rijden bereikbaar en breed inzetbaar te maken door een gebruiksvriendelijk systeem te ontwikkelen dat in nieuwe en bestaande auto’s ingebouwd kan worden.

Minister Schultz van Haegen reed in één van de drie auto’s mee en noemt de auto’s een ‘prachtige innovatie’. Ze noemt onder andere als voordeel dat auto’s dicht op elkaar in een treintje kunnen rijden, waardoor de beschikbare ruimte op wegen beter benut worden. Doordat de auto’s met elkaar communiceren kunnen ze gelijkmatig optrekken en afremmen en dat voorkomt schokbewegingen. Dat zorgt er daarnaast ook voor dat alle auto’s zo zuinig mogelijk rijden. Op dit moment is de uitstoot van een auto nog afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder.

De onderzoeken naar zelfrijdende auto’s zijn nog volop bezig, met name op gebied van veiligheid moet het systeem aan hoge eisen voldoen. Naar verwachting komen de eerste zelfsturende auto’s pas vanaf 2020 op de markt.

Tags: , , ,