Volgens een onderzoek van KPMG kunnen investeringen in de groenvoorziening eenvoudig worden terugverdiend, doordat het leidt tot een besparing op zorgkosten en zorgkosten. Mensen zouden zich door een toename van de groenvoorziening beter voelen en bovendien meer bewegen, waardoor er minder zorg benodigd is en minder ziekteverzuim is.

groene-relatiegeschenken

KMPG beschrijft in het onderzoeksrapport Groen, gezond en productief de exacte resultaten van het onderzoek. Volgens de accountantsorganisatie zou er ongeveer 400 miljoen euro op de kosten van de zorg en het ziekteverzuim bespaard kunnen worden wanneer er 10% meer groen wordt aangelegd in Nederlandse woonomgevingen.

Het is volgens KPMG de eerste keer dat er echt onderzoek is gedaan naar het verband tussen een groene leefomgeving en de gezondheidstoestand van mensen. Er werden twee case studies uitgevoerd in Amsterdamse buurten en daarnaast werd gekeken naar de effecten die een landelijke toename van groen zou hebben op de kosten van de zorg en het ziekteverzuim.

Uit een ander onderzoek dat ook deze maand werd gepubliceerd bleek eerder al dat ook kinderen zich prettiger voelen in een groene omgeving. Kinderen zouden op een groen speelplein meer buitenspelen en zich daarnaast beter kunnen concentreren tijdens de lessen.

Tags: , , , ,