Het Nederlandse autolandschap word voor een groot deel bevolkt door leasebakken voor de zakelijke rijder. Het feit dat deze groep veel uitstoot vertegenwoordigd is hier inherent aan verbonden. Maar door iets bewustere keuzes te maken kan er in het mkb naast veel uitstoot ook ontzettend veel geld bespaard worden. Tot wel €1750,- per leaseauto. En gezien het wagenpark van een mkb gemiddeld tussen de 10 en 50 leaseauto’s omvat, zou dit van een beetje ondernemer de volle aandacht moeten krijgen.

Het begint bij de aanschaf van de auto. Door vooraf een selectie te maken van drie voor het bedrijf gunstige leaseauto’s die ook nog eens interessant zijn in de bijtelling kan veel winst behaald worden. Een courante auto met een hoge restwaarde, lage onderhoudskosten en brandstofverbruik geeft u de beste papieren. Waar het vrij leasetarief ook erg populair is op de zakelijke markt stimuleert dit de berijder niet om de milieuvriendelijkste keus te maken. Vaak wordt er voor een te grote en minder zuinige auto gekozen als de kans geboden wordt.

Ook het rijgedrag is van grote invloed. Door het aanbieden van een rijvaardigheidstraining leert de lessee veilig en zuinig rijden. Zuinig rijden in combinatie met de juiste bandenspanning kan direct tot wel 15% besparing opleveren op het verbruik van de auto. Een voor de hand liggend gegeven met grote invloed op de uitstoot.

Tenslotte bepaald ook de locatie van de pomp of de hoofdprijs betaald moet worden. Aan de snelweg is de prijs van een liter brandstof tot wel 12 cent hoger ten opzichte van lokaal tanken. Door het invoeren van een persoonlijk mobiliteitsbudget legt u de bal bij de lessee welke zelf bepaald hoe gereisd wordt. Uit onderzoek is gebleken dat een persoonlijke mobiliteitsbudget de groenere gedachte stimuleert. Hoe lager de kosten hoe meer er uiteindelijke overgehouden wordt door de gebruiker.

 

Tips:

  • Kies een courante auto met hoge restwaarde;
  • Houdt bandenspanning op peil;
  • Rij zuinig;
  • Tank lokaal;
  • Maak een bewuste selectie ipv vrij leasetarief;
  • Overweeg een persoonlijk mobiliteitsbudget.

Tags: ,